Ontmoet onze nieuwe buurtbegeleider in Twente: Miranda Scheffer

De buurtbegeleiders van Buurkracht zijn onze ogen en oren in de regio. Zij zijn altijd op zoek naar buurten die samen energie willen besparen en helpen enthousiaste bewoners op weg. In april is Miranda Scheffer van start gegaan vanuit Cogas in Twente.

De buurtbegeleiders van Buurkracht zijn onze ogen en oren in de regio. Zij zijn altijd op zoek naar buurten die samen energie willen besparen en helpen enthousiaste bewoners op weg. In april is Miranda Scheffer van start gegaan vanuit Cogas in Twente.

Miranda in het kort

Naam: Miranda Scheffer
Buurtbegeleider sinds: 16 april 2018
Werkgebied: regio Twente
Duurzame projecten zijn Miranda op het lijf geschreven. En niet alleen op het gebied van energie: ze is bijvoorbeeld ook de drijvende kracht achter de stichting Generatietuin in Wierden, waar jong en oud de natuur van dichtbij kunnen beleven.

Hoe kwam je bij Buurkracht terecht?

“Mijn voorganger Martijn Kolkman en ik kenden elkaar al via de Stichting Duurzame Energie Wierden Enter, waar ik bestuurslid en werkgroeplid ben. Met die stichting hebben we in Wierden een 4,5 ha groot zonnepark gerealiseerd volgens het Wierdens model. Het zonnepark ligt om de hoek waar ik woon, in de woonwijk de Weuste. Het zonnepark De Groene Weuste is op 24 mei officieel geopend. De 13.440 zonnepanelen leveren stroom voor zo’n 1300 huishoudens in onze gemeente. Een prachtig lokaal project met als uitgangspunt Van, Voor en Door Wierden en omgeving. Toen Martijn een andere functie kreeg bij Cogas, heeft hij mij gepolst voor deze vacature. Ik was meteen enthousiast; deze baan pást bij mij. Ik wil graag bijdragen aan een eerlijke duurzame samenleving, het liefst in mijn eigen woonomgeving. In mijn werkzaamheden voordat ik bij Buurkracht kwam, reed ik met mijn benzineauto best veel door het hele land. Nu pak ik ’s ochtends de elektrische fiets, heerlijk!" 

Wat trekt jou aan in deze rol?

“Wat ik het liefst zie gebeuren is dat we er met elkaar een circulaire economie van maken. En dé manier om dat te bereiken, is onze buurten bij lokale duurzame projecten betrekken. Door verschillen bij elkaar te brengen en bottom-up aan de slag te gaan. Ons zonnepark bewijst dat het gewoon kan. Het levert maatschappelijk gezien zo veel meer op. Niet alleen in geld denken, ook in maatschappelijke waarden. Dat heeft Buurkracht ook goed begrepen; dat vind ik geweldig.” 

Welke plannen heb je voor jouw regio en wat heb jij buurten te bieden?

“De bestaande buurtteams wil ik graag zo snel mogelijk leren kennen. Samen gaan we bekijken waar ze mee aan de slag willen, daar help ik ze bij. Daarbij heb ik een evenement gepland. Ik hoop dat de verschillende buurtteams elkaar leren kennen en zo elkaar inspireren. Daarnaast wil ik veel nieuwe buurten in Twente begeleiden om energie te besparen. En hoe gaaf zou het zijn als we de samenwerking aangaan met de grotere duurzame-energieprojecten van energiecoöperaties en de krachten bundelen met onze Twentse gemeenten? Samenwerken, elkaar versterken en elkaar iets gunnen, dat is waar ik warm van word. Ik ben een aanjager en verbinder, een enorme enthousiasteling en communicatief vaardig. Bovendien ken ik het proces, weet welke fases je door gaat, waar je tegenaan loopt. Dat je niet altijd gas kunt geven, maar ook je rustmomenten moet pakken en successen met elkaar vieren. Het moet wél leuk en gezellig blijven.” 

Hoe duurzaam ben je zelf?

“Thuis kunnen we altijd meer doen, ook bij ons is het keuzes maken. Natuurlijk houden we onze deuren dicht, zetten de verwarming op tijd omlaag, laten de wasmachine alleen met volle trommel draaien, scheiden ons afval en zo verder. Kortom: we doen alle gezondverstanddingen. Op dit moment oriënteren we ons op de aanschaf van een zonneboiler en zonnepanelen op ons dak. Daarvoor moet ik wel een drempel over, want ik ben dus zo’n miep die zonnepanelen echt niet mooi vindt op daken van woonhuizen. Dat was voor mij een van de beweegredenen om het  zonnepark te helpen ontwikkelen. Nu denk ik: als we met de hele straat dezelfde panelen nemen, als we het een beetje homogeen houden, dan zet ik mij over mijn esthetische bezwaren heen.” 

Wat doe je, naast al je duurzame projecten, in je vrije tijd?

“Ik doe zoveel mogelijk dingen die ik leuk vind, professioneel én privé. Als ik iets niet leuk vind, stop ik ermee. De enige uitzondering is mijn Milonclub. Milon is een soort fitness, waarbij je twee keer een circuitje met apparaten en oefeningen afgaat. Dat doe ik puur om mijn lijf gezond te houden, is ook duurzaam toch? Ik merk dat mijn lijf erom vraagt en het prettig vindt. En het is gelukkig goed vol te houden: in 35 minuten ben ik klaar.”

Meer prangende vragen voor Miranda? Stel ze haar! En wil je juist meer weten over de andere buurtbegeleiders? Lees dan hier verder.