Enschede Energie: Samen Maken We Enschede Duurzaam

 

Wat is Enschede Energie?

Coöperatie Enschede Energie is een initiatief ontstaan uit zes Enschedese buurt- en wijkgroepen. Wijkraad Horstlanden Veldkamp is er daar één van. Twee jaar geleden hebben we samen gezegd: we kunnen wel afwachten of eindeloos praten over duurzaamheid, maar laten we proberen zelf een bijdrage te leveren.

Dat werd Coöperatie Enschede Energie, omdat in een coöperatie alle leden kunnen meebeslissen. Enschede Energie is dus een initiatief van, door en voor Enschedeërs.

 

We hebben 2 belangrijke doelen. In de eerste plaats: van Enschede een duurzame, betere gemeente te maken. En in de tweede plaats: zo goedkoop mogelijk stroom en gas te leveren, zodat de leden ook echt een voordeel hebben. Commerciële aanbieders doen dat niet.

 

We zijn begonnen met opwekking van zonne-energie. Het eerste zonnedak ligt sinds januari op de daken van Twente Milieu aan de Westerval. De realisatie van het tweede zonnedak op enkele stallen is net gestart. In september kunnen we daar stroom gaan opwekken.

Ondertussen zijn we hard bezig met de voorbereiding van de volgende zonnedaken. En daarnaast ook met enkele grotere zonnevelden in de gemeente. Dat heeft meer voeten in aarde en duurt langer.

 

Wat kunt u van ons verwachten?

Al voor € 10,- kunt u lid worden. Daarmee geeft u ons lokale initiatief belangrijke ideële steun. Wilt u ons steunen, ga dan naar: https://enschede-energie.nl/doemee/lid-worden/

Een stap verder is dat u duurzame stroom en gas bij ons gaat afnemen. We leveren die tegen een concurrerend tarief. U kunt zich ook vast aanmelden als u nog een tijdje ‘vastzit’ aan uw oude leverancier. Lijkt het u wat: kijk dan voor meer informatie en aanmelden op: https://enschede-energie.nl/doemee/word-afnemer/

Het is voor leden ook mogelijk om zelf te investeren in onze zonnepanelen en daarvoor een mooi gegarandeerd rendement te krijgen.

 

Over niet al te lange tijd starten we met zgn. Postcoderoosprojecten. Dat zijn projecten in de vorm van een coöperatie die extra belastingvoordeel krijgen. Stroom wordt dan ongeveer 4 cent per kWh goedkoper. Dat kan een huishouden per jaar al gauw € 125,- tot € 175,- schelen. Leden kunnen hier als eerste op inschrijven. Zo zorgen we ervoor dat de Enschedese inwoners echt goedkoper uit zijn. En als we winst gaan maken, dan sluizen we dat terug in de vorm van bijdragen aan duurzame en sociale projecten in de gemeente. De leden beslissen daarover.

 

Verder bieden we leden advies over verduurzaming van hun woning. Leden kunnen daarvoor een gratis advies ‘op maat’ krijgen van Reimarkt. Het advies schept geen verplichtingen: u bepaalt zelf of en zo ja wat u gaat doen aan uw woning en met wie u dit gaat doen.

Op termijn gaan we nog breder bezig met duurzaamheid voor wonen, werken en verkeer. Het is een groeimodel: stap voor stap bouwen we het uit. Zo rijdt sinds kort de Energiebus op verschillende plekken in de stad, waarin u voorlichting kunt krijgen. Voor de Enschede is dit het nieuwe Energieloket. Op al deze manieren maken we Enschede samen duurzamer. Doe mee!

 

Spreekt het aan? Wordt ook vrijwilliger!

Bestuur en werkgroepleden zijn allemaal vrijwilliger. We doen dat met veel enthousiasme en stimuleren elkaar daarbij. Nieuwe vrijwilligers zijn van harte welkom. Belangstelling om zelf ook bij te dragen aan het duurzaam maken van de wijk of de gemeente: stuur een mail naar: info@enschede-energie.nl

 

Zie voor meer informatie: www.enschede-energie.nl