Blijf alert op eikenprocessierupsen: Mogelijk extra overlast

Op dit moment zitten net als vorig jaar in bijna alle eikenbomen in Enschede eikenprocessierupsen. De rupsen zijn er dit jaar eerder door het warme weer, de nesten zijn groter en de rupsen zitten lager in bomen. Hierdoor kan er voor bewoners en dieren meer overlast ontstaan. Dit blijkt ook uit het aantal meldingen dat de gemeente heeft ontvangen van bewoners. Dit zijn tot nu toe (eind mei) al 230 meldingen ten opzichte van ongeveer 10 meldingen in dezelfde periode in 2016 en 2017.

 

De gemeente vraagt bewoners extra alert te zijn in de buurt van eikenbomen. Bewoners worden gevraagd alleen plekken met een risico te melden. Het gaat dan bijvoorbeeld om nesten bij schoolpleinen of langs druk bezochte voet- en fietspaden. Andere locaties hoeven bewoners niet te melden, want hier wordt niet bestreden.

 

Bestrijding

De gemeente is inmiddels bezig met monitoring en bestrijding van de rupsen. De rups wordt bestreden volgens een landelijke leidraad en regionale afspraken. Dit betekent dat alleen rupsen en nesten in de openbare ruimte worden bestreden op locaties met een risico. Dit zijn bijvoorbeeld schoolpleinen en druk bezochte voet- en fietspaden. Op alle andere locaties wordt niet bestreden. Ook waarschuwt de gemeente bewoners via waarschuwingslinten of -borden. Als er geen bord staat of er geen lint hangt is dit geen garantie dat er geen eikenprocessierupsen aanwezig zijn.

Klachten voorkomen

Vooral in gebieden met veel eikenbomen, zoals bossen en parken, luidt het advies om te zorgen voor een goede bedekking van de hals, armen en benen. Ga niet onder of in de buurt van deze eikenbomen op de grond zitten. Daarnaast geldt altijd het advies om direct contact met rupsen, (oude) brandharen, spinselnesten en vervellingshuidjes te vermijden. Het is belangrijk om kinderen attent te maken op het gevaar van de eikenprocessierups. Ook na de actieve periode van de eikenprocessierups (mei, juni, juli) kunnen de achtergebleven restanten van de eikenprocessierupsnesten nog voor overlast zorgen bij mens en dier. De op grijze ballen lijkende lege nesten kunnen namelijk vol vervellingen zitten met nog actieve brandharen. Deze restanten kunnen in eikenbomen zitten, maar door het uitwaaien ook in het gras of op de grond onder de bomen terecht komen.

 

Voor meer informatie kunnen inwoners contact opnemen met de gemeente via telefoonnummer (053) 481 76 00. Kijk altijd eerst voor meer informatie over bijvoorbeeld de herkenning op: www.enschede.nl/eikenprocessierups.