Horstlanden Veldkamp wordt volgend jaar festivalwijk

Balkon Concertroute ligt tipje van de sluier op 

 

Het allereerste Balkon Festival vond vorig jaar plaats in de binnenstad en in de wijk De Bothoven. Als voorproefje op het festival van volgend jaar lichten de organisatoren alvast een tipje van de sluiter op. Dat gebeurt in de wijk waar het festival in 2019 gaat plaatsvinden: de wijk Horstlanden Veldkamp.Op zondag 1 juli aanstaande kan het publiek meewandelen langs muzikale balkonverrassingen bij onder andere de synagoge, villa Memphis en de Wilhelminaflat.

 

Kijk omhoog en je ziet ineens een andere stad: historische gebouwen met balkons vol grandeur, karakteristieke kleine balkonnetjes en moderne appartementen met strakke balkons. Als je eenmaal de focus hebt op de verdiepingen in de hoogte, gaat er een wereld voor je open, zelfs in je eigen stad. Deze balkons – waarop muzikanten en theatermakers optreden -  zijn het toneel van het tweejaarlijkse Balkon Festival. De volgende editie is in 2019 op zaterdag 22 juni in de binnenstad van Enschede en op zondag 23 juni in de wijk Horstlanden Veldkamp.

 

Op 1 juli van dit jaar wordt er al een voorproefje gegeven van het festival in deze wijk. Een wijk met veel historie. De prachtige synagoge gebouwd in 1928 en ontworpen door de beroemde architect Karel de Bazel staat er, evenals het oudste flatgebouw van Twente: de Wilhelminaflat aan de rand van het Volkspark, gebouwd in 1952. 
De Balkon Concertroute start met een Willem Wilmink-liedjesconcert vanaf het vrouwenbalkon van de synagoge. Leerlingen van de Prinseschool doen hieraan mee. De Joodse goochelaar Ben Ali Libi staat natuurlijk op het programma. Verderop komt bij Villa Memphis een commedia dell'arte-figuur tot leven. De route eindigt met een mini-concert in de binnentuin van de Wilhelminaflat vol balkons, fruitbomen en kruiden. Na de route is het mogelijk om op eigen gelegenheid de synagoge en Villa Memphis te bezoeken. 

 

Het publiek kan gratis meelopen en vooraf aanmelden is niet nodig. Kom wel op tijd want vol is helaas vol. De wandelroute start om 13.00 uur bij de synagoge aan de Prinsestraat en eindigt tegen 14.30 in de binnentuin van de Wilhelminaflat aan de Stadsmatenstraat. Bezoekers die meelopen krijgen een route met informatie over de gebouwen met balkons en de namen van de optredende muzikanten. De route wordt gezamenlijk gelopen.

 

Zie ook www.balkonfestival.nl en volg het nieuws op Facebook en Instagram.

 

Meer informatie voor de pers:

 

Audry Hoemakers
projectleider Balkon Festival, Culturele Zondagen, Stadsherberg 
mob. 06 – 348 49 022
email: audry@culturelezondagenschede.nl

 

Website: www.balkonfestival.nl
Facebook: www.facebook.com/balkonfestival
Instagram: www.instagram.com/balkonfestival