Bijeenkomst Betrokken Buurten tegen eenzaamheid

Kom je 30 november naar bijeenkomst Betrokken Buurten tegen eenzaamheid?

Buurtinitiatieven maken wijken gezelliger en brengen mensen samen. Zij staan dicht bij bewoners en weten wat er in de buurt speelt. Logisch dus dat ze een rol kunnen en willen spelen in het tegengaan van eenzaamheid. Maar dat valt niet altijd mee. Hoe richt je je bijvoorbeeld op eenzame mensen als ze niet eenzaam genoemd willen worden? Hoe bouw je duurzame sociale netwerken in je wijk? 

Tijdens de bijeenkomst ‘Betrokken Buurten tegen eenzaamheid’ geven we handvatten en inspiratie om met het thema eenzaamheid aan de slag te gaan. Je krijgt meer inzicht in eenzaamheid en in de mogelijke rol voor bewonersinitiatieven in de bestrijding, preventie of acceptatie van vereenzaming.

 

Programma
 

Inspirerende sprekers en ervaringsdeskundigen vertellen over hun visie op verbondenheid en eenzaamheid en hoe je sociale verbanden kan versterken in je buurt.

Omgaan met eenzaamheid door Eric Schoenmakers - onderzoeker en docent Fontys Hogeschool
De vraagstukken rondom eenzaamheid zijn complex. We bespreken hoe je om kunt gaan met eenzaamheid en hoe bewonersinitiatieven daarbij kunnen helpen. Het begint met praten over eenzaamheid en dat is lastig. Is dit taboe te doorbreken?

Eenzaamheid en het communityframe door Birgit Oelkers - deskundige op het gebied van communitybuilding en wijkgericht werken
Op welke manier kijk jij tegen eenzaamheid aan? Stuur je op minder eenzaamheid in je buurt of stuur je op meer gemeenschapskracht? Birgit laat zien dat sterke sociale netwerken essentieel zijn voor veerkrachtige wijken waar minder mensen eenzaam zijn.
Lees ook haar blog Eenzaamheid is geen aandoening, maar een gebrek aan gemeenschapszin

Leer van elkaar
Natuurlijk is er ook ruim gelegenheid om andere initiatieven te ontmoeten en met elkaar ervaringen uit te wisselen. In een Openspace setting delen we ervaringen over de meest prangende vragen. 
 

Praktische informatie


Doelgroep: Bewoners/buurtinitiatieven die met het thema eenzaamheid bezig zijn of aan de slag willen
Waar: Utrecht (precieze locatie volgt)
Tijdstip: vrijdag 30 november van 13:30 tot 16:30
Aanmelden voor 30 november: Klik hier
 

Project Betrokken Buurten

LSA staat aan de start van het project ‘Betrokken Buurten’.  Hierbij bieden we zes buurtinitiatieven de kans om eenzaamheid aan te pakken en sociale netwerken in de buurt te versterken. Wil je hieraan meedoen en twee jaar lang hulp bij je plannen in de buurt?  Meld jouw initiatief aan voor 16 november!

 
Word toch lid!
Ben je nog geen lid van het LSA? LSA is de landelijke vereniging van en voor alle bewonersgroepen. Samen zetten we ons in voor ruimte, kennis en mogelijkheden voor bewonersinitiatieven. Sluit aan
16 november = Dag van de lokale democratie
Hoe weerbaar is onze lokale democratie? Hoe maken we haar sterker? En welke rol speelt taal in de democratie? Dit en meer bespreken we op Dag van de Lokale Democratie in de Prodentfabriek in Amersfoort
 
Facebook
Twitter
Website