Bijen op bezoek

Bijen op bezoek

 

Tentoonstelling over wilde bijen in bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner

 

In het bezoekerscentrum in het Ledeboerpark is de wilde bij op bezoek.

In deze bijzondere tentoonstelling kom je alles te weten over de bijen die niet in een kast of korf leven, maar een vrij leventje leiden.

Omdat ook wilde bijen het tegenwoordig niet zo makkelijk hebben, is het belangrijk om eens bijzondere aandacht aan ze te besteden.

 

 

Bijenbende

In Nederland komen maar liefst 358 bijensoorten voor en je hebt ze in alle soorten en maten! Je hebt hommels (met een zacht wollig vachtje bekleed) en bijen en de meeste soorten leven alleen. Alleen de honingbij en de hommels leven in sociale volken.

Omdat solitaire bijen daardoor niet zo opvallen, maar wel zeer belangrijk zijn voor de verstuiving van gewassen en bloemen, is het goed om ze eens lekker in het zonnetje te zetten. Ook is het handig om te weten dat wespen en zweefvliegen wel een beetje op bijen lijken, maar daar toch niet bij horen!

 

Bed and breakfast

In de bijententoonstelling kun je een fraai bijenhotel bekijken en er is informatie over hoe je zelf zo’n hotel kunt maken. Een bijenhotel verleent onderdak aan de verschillende bijensoorten en als je zo’n hotelletje in je tuin hebt staan dan is succes gegarandeerd en zullen er niet veel kamers leeg blijven staan.

Er ligt bovendien een informatieve bijengids die je helpt om de verschillende bijensoorten te herkennen, en ook kun je een handige bijen zoekkaart kopen voor 50 cent.

 

Bijen tellen

Op zondag 14 april is er de Nationale Bijen telling, en daarvoor liggen er speciale telformulieren, die kinderen die meegedaan hebben met de tentoonstelling, mogen meenemen om mee te doen met de bijen telling. Verder zijn er voor zowel kind als volwassene vele leuk vormgegeven zoekopdrachten en ontdek-doe dingen te beleven in deze aantrekkelijke bijententoonstelling. Kom dus gauw kijken en help mee om onze bijen en hommels hun nuttige werk te doen, zodat we kunnen blijven genieten van bloemen, bomen, fruit en groente, want de bij is ook echt onmisbaar voor ons eten!

 

 

 

 

 

 

Meer informatie:

Bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner is bereikbaar via de ingang van het Ledeboerpark aan de Hengelosestraat in Enschede. Na 300 meter aan de rechterkant ligt het bezoekerscentrum.

 

Openingstijden: op zondagen van 13.00 – 17.00 uur

Op maandag t/m vrijdag van 8.30 – 15.30 uur

Op zaterdag is het bezoekerscentrum gesloten.