Muziek, theater, architectuur en geschiedenis op het Balkon Festival in Enschede

Muziek, theater, architectuur en geschiedenis van de stad komen samen tijdens het Balkon Festival in Enschede 

Een serenade vanaf een balkon van een ooit geliefd warenhuis en een pad in de Enschedese binnenstad waar vroeger de koeien liepen. Muziek vanaf een balkon van een voormalig zusterflat en twee harmonieën die met elkaar battlen. Dat zijn enkele ingrediënten van de tweede editie van het Balkon Festival; een tweedaags festival waar muziek, theater, architectuur en de geschiedenis van de stad samenkomen. Het Balkon Festival is een ontdekkingsfestival voor elke inwoner en bezoeker van Enschede.

In iedere stad en in elk stadsdeel zijn ze te vinden: gebouwen, oud of gloednieuw, met karakteristieke balkons. Het ene gebouw heeft een groot en weids balkon vol grandeur, het andere gebouw bestaat uit repeterende studentenbalkons vol lege kratten. Als je eenmaal de focus hebt op de verdiepingen in de hoogte, gaat er een balkonwereld voor je open, zelfs in je eigen stad. Deze balkons zijn het toneel van het Balkon Festival. Op dit festival komen zowel de doorgewinterde concertbezoeker en fanatieke musicalliefhebber evenzeer aan hun trekken als de onervaren maar nieuwsgierige toehoorder, op zoek naar origineel vermaak.

Na een succesvolle eerste editie in 2017 is het dit jaar tijd voor de tweede editie. Deze wordt gehouden op zaterdagavond 22 juni in de binnenstad van Enschede en zondagochtend 23 juni in de Enschedese wijk Horstlanden Veldkamp. Muzikanten geven vanaf balkons serenades en aubades met een vleug theater. Ook zitten er een aantal verrassingen in de routes.

Serenades in de binnenstad  
Op zaterdagavond 22 juni loopt de route door de binnenstad van Enschede. De route gaat onder andere dwars door een theater en langs een muzikaal balkon van een ooit beroemd warenhuis. De balkonroute met serenades uit de hoogte duurt circa drie uur en wordt lopend, in vier groepen, onder begeleiding afgelegd. Er zijn twee verschillende starttijden: 19.00 en 20.00 uur. De start is voor het stadhuis van Enschede.
 

Aubades in de wijk Horstlanden Veldkamp  
Op zondagochtend 23 juni loopt de balkonroute door de Enschedese wijk Horstlanden Veldkamp. Een wijk vol verhalen en de wijk waar één van de mooiste synagogen van het land staat. Deze synagoge is het startpunt van de route. Vervolgens loopt de stoet langs muzikale aubades op onder meer een balkon van een statige fabrikantenvilla en een aubade op een balkon van een flat waar in vroegere tijden verpleegsters woonden. De route duurt circa twee uur en wordt lopend afgelegd. De start is om 11.00 uur bij de Synagoge.

 

Twee worden één

Het Balkon Festival is ook een verhalenfestival. Want de stad bestaat uit talloze verhalen. Zo huizen er in de festivalwijk Horstlanden Veldkamp twee muziekverenigingen: De Leo Harmonie en De Muziekvereniging van de Voormalige Schutterij. Het zijn de twee oudste muziekverenigingen van Enschede. De eerste is opgericht door Alphons Ariens, de tweede vindt zijn oorsprong in de militaire schutterij waar W.H Van Heek commandant was.

De verenigingen zoeken toenadering tot elkaar, want net zoals veel andere muziekverenigingen hebben ze het moeilijk. Het ledenaantal loopt terug en om als volwaardig orkest naar buiten te treden is samenwerken pure noodzaak. Dat is een lastig proces want je moet loslaten en een nieuwe weg in durven slaan. Dat vergt moed en energie. Het verhaal van twee groepen met een andere achtergrond, die uiteindelijk samenkomen, vormt de rode draad op de tweede dag van het Balkon Festival. Zoals in Romeo en Julia, West Side Story én de beroemde Haanstra-film Fanfare.   
 

Muziekworkshops 
Tijdens het Balkon Festival kan het publiek zelf ook muziek maken. Op zondagochtend 23 juni kunnen kinderen en volwassenen meedoen met twee muziekworkshops. Tijdens de Trombone Workshop van Mr. P. Bone wordt er op felgekleurde trombone gespeeld. En tijdens de workshop Rythm on Trash leert Nicole ter Morsche van Sonium Music jong en oud een aantal trommelritmes.

Daarna volgt een heuse muziekbattle. Met als toeschouwers het Balkon Festival-publiek dat nét op dat moment langsloopt. Jong en oud kan meedoen aan de workshops. 
Locatie is de Macandraflat aan de Emmastraat 210 in Enschede. Tijd workshops: van 10.00 tot ca. 11.30 uur. Battle is tegen 12.00 uur. 
Prijs: ter plekke kan men € 1 per persoon in de ton doneren. Vooraf aanmelden voor een van de workshops kan via productie@balkonfestival.nl

 

Kaarten kopen

Balkon Festival-kaarten in de voorverkoop zijn tot 22 juni 15.00 uur te koop bij Concordia aan de Langestraat 56 of via de website. De kaarten of e-tickets kunnen op de dag zelf omgewisseld worden voor een polsbandje. Dat kan bij het startpunt. Bij het polsbandje krijgt men een programmaboekje met de route en de achtergrondinformatie over de gebouwen plús een munt voor een hapje en drankje. Zolang de voorraad strekt zijn er op 22 en 23 juni kaarten te koop bij het startpunt vanaf één uur voor de start van het festival. Zie voor meer informatie www.balkonfestival.nl

 

Prijzen 22 juni: volwassenen € 12,50 p.p. en kind t/m 12 jaar € 5 p.p. 
Prijzen 23 juni: volwassenen € 5 p.p. en kinderen gratis 

 

Het Balkon Festival is een project van Diet Gerritsen van de MuziekWerkplaats en Audry Hoemakers van Cultuur in Twente (onderdeel van Concordia). Het Balkon Festival wordt ondersteund door de Gemeente Enschede, de Provincie Overijssel, het Paul Pella Fonds, de wijkraad Horstlanden Veldkamp, de wijkraad Binnenstad, Initiatiefkracht Enschede, Stichting Het Fransen Fonds, Herbert Wolsink en het VSB Fonds.

Voor meer informatie zie www.balkonfestival.nl

-- einde persbericht –

Meer informatie voor de pers:

Bijgaand een foto van één van de locaties, een foto van een balkonscène en van een balkonconcert.

Audry Hoemakers
projectleider Balkon Festival
mob. 06 – 348 49 022
email: info@balkonfestival.nl
www.balkonfestival.nl
Facebook
Instagram