Het opsporen van longkanker met een elektronische neus

Onderzoeken om te kijken of de zogeheten e-nose kan helpen bij longziekten zoals astma en COPD gaven veelbelovende resultaten (Journal of Breath Research 2016).

Het nieuwe onderzoek, een initiatief van Medisch Spectrum Twente in Enschede, wordt uitgevoerd in een samenwerkingsverband met de universiteiten van Nijmegen en Twente. Job van der Palen, klinisch epidemioloog en Sharina Kort, longarts in opleiding vertellen je hier alles tijdens de bijeenkomst. Tevens is er alle gelegenheid om met  de zorgverlener(s) in gesprek te gaan en samen ervaringen uit te wisselen . Het belooft een interessante avond te worden. Je bent op 18 september van harte welkom om 19.00 uur in het Gezondheidshoes aan de JJ van Deinselaan 34a te Enschede (ingang Fysio Twente). 
 
Longpunt 

Wie een longziekte heeft, krijgt natuurlijk de nodige informatie en begeleiding van de huisarts of het ziekenhuis. Maar het omgaan met een (vaak) chronische ziekte omvat meer. Hoe gaat dat met de inname van medicatie? Hoe richt u uw leven zo goed mogelijk in? Welke hulpmiddelen en instanties zijn er allemaal? En wat kan de omgeving voor u betekenen? 
 
Ervaringen

Voor een antwoord op al deze vragen is er nu het Longpunt. Een initiatief van het Longfonds. Meerdere keren per jaar zijn er themabijeenkomsten waarop patiënten en hun partners en zorgverleners actuele informatie en praktische tips krijgen. Afwisselend spreken (long)artsen, fysiotherapeuten, psychologen, maatschappelijk werkers e.d. over een onderwerp. Maar het Longpunt is misschien nog wel het meest waardevol als dé plek om ervaringen uit te wisselen, tips op te doen en zorgen te delen. 
 
Gratis deelname

Iedereen kan gratis deelnemen aan het Longpunt. Voor meer informatie kunt u bellen met Maaike Geerdink tel. 06-51528935. Zie ook www.overijssel.longfonds.nl. Bezoekers worden verzocht geen parfum of andere geurtjes te gebruiken, veel longpatiënten hebben daar last van. 
 
Longfonds

In Nederland zijn een miljoen mensen met een chronische longziekte, zoals astma, COPD of een zeldzame longziekte. Het Longfonds (voorheen Astma Fonds) zet zich in voor iedereen met een chronische longziekte en voor iedereen met gezonde longen.