Nieuwsbericht LSA

 

 

 

Hoe maken we van de wijk een ecosysteem waar bewoners echte macht hebben? Een WijkBV helpt om bewoners in de wijk door eigenaarschap en zeggenschap zoveel mogelijk zelf te laten bepalen hoe hun wijk eruit ziet. Het kan lokaler, eerlijker, duurzamer en krachtiger. Met ondernemerschap, door het verkrijgen van assets zoals grond en gebouwen, het aanboren en behouden van geldstromen binnen de wijk en een sterke ambitie om je te begeven op terreinen die het dichtste bij mensen in de wijk staan, zoals wonen, werk en zorg. In deze bijeenkomst nemen we verschillende routes naar een WijkBV.
 

 

Meld je aan

 

 

 

Piet Verhoeven
Dorpscoöperatie Esbeek

Van dorpskroeg tot herontwikkeling van een leegstaande kerk, van dorpsondersteuner tot opwekken van duurzame energie. Dorpscoöperatie Esbeek won in 2019 met reden de dorpsinnovatieprijs. Hoe ontstaat zo'n coöperatie en weten ze de regie in hun eigen dorp op zicht te nemen? 

dr. Steven de Waal 
Public Space

Burgerkracht wordt in woord omarmd, maar hoe organiseer je als bewonerscollectief echte macht in een omgeving waar overheid en instellingen met hun ‘polderpaternalisme’ de macht bij zichzelf houden? In andere woorden: “De WijkBV: Burgerkracht met Burgermacht”.

 

 

 

We nemen verschillende routes naar een WijkBV onder de loep. Hoe kan een initiatief zich ontwikkelen, hoe bepaal je je ambitie, hoe kun je bouwen aan macht en welke vraagstukken kom je zo al tegen? De volgende deelsessies zijn al bevestigd:

  • Het Wijkpaleis over het aankopen van hun pand van 2000m2;
  • Pieter Buisman over gebruik maken van verschillende geldstromen door de wijk;
  • Ecodorp Boekel over de 36 duurzame woningen die zij bouwen én het creëren van een plek voor de gemeenschap;
  • Wijkbedrijf Selwerd over de contracten die ze binnenhalen en hoe ze hun organisatie willen inrichten om hun groei in goede banen te leiden;
  • Lucas Community over hoe zij met het right to challenge publieke taken overnemen van de gemeente, namelijk een gedeelte van de rattenbestrijding. 

Lees hier meer over de eerste WijkBV pioniers. 

 

 

 

Geef je op voor de bijeenkomst

 

Praktische informatie

Voor wie: actieve bewoners die graag op een ondernemende manier in hun wijk aan de slag willen en beroepskrachten die deze beweging graag willen ondersteunen
Waar: de Creatieve Coöperatie, Esdoornstraat 3, 8021 WB Zwolle
Datum: vrijdag 1 november
Tijd: 10.30 - 15.30 (inclusief lunch)
Meer informatie en aanmelden: klik hier